De synger og danser lidt hver dag
”Her i 2.a. synger og danser vi lidt hver dag”
Otte lærere og pædagoger i Tingstrup Skoles indskolingsklasser har med hjælp fra sangkonsulent Karin Kudsk lært at bruge sang og rytme på en legende og humørfyldt måde, hvor alle kan være med.
”Den venstre fod er mægtig god. Den hopper og danser i strømper og sko. Men hvad med den højre, den højre? Den højre danser hopsa sa”.
17 drenge og piger i 2.a. synger med og følger ivrigt bevægelserne og den rytmiske sang i ringen midt i klasseværelset.
Sangene afløser hurtigt hinanden i løbet af det 15-20 minutter lange afbræk i formiddagens arbejde med dansk og matematik.
Sangkonsulent Karin Kudsk siger, at netop det konstante ”flow” er vigtigt, når lærere og pædagoger arbejder med sang i indskolingen.
Vi jagter det her flow, fordi oplevelsen og sangglæde og det store fællesskab nemt kan blive punkteret af andre input, forklarer Karin Kudsk.
Karin Kudsk har undervist otte lærere og pædagoger på Tingstrup Skole i, hvordan de styrer en sangtime, selv om de ikke har en musiklærerfaglig baggrund.
Derefter har der været otte torsdage i foråret, hvor Sang i Indskolingen er blevet afprøvet på Tingstrup Skole.
Det er spændende, og vi ser børnene blive modige og bliver glade, når de synger og danser. Jeg kan mærke på klassefællesskabet, at det bliver stærkere af at prøve sådan noget, siger Mie Kudahl, der er klasselærer i 2.a.
Sangkonsulent Karin Kudsk har præsenteret det pædagogiske personale i indskolingen for otte forskellige sange, der egner sig til sådan et let musikalsk indslag i hverdagen.
Sangene er præget af rigtig mange gentagelser. I virkeligheden handler det om, at det skal være så simpelt, at alle kan være med det samme. Og så handler det om at bruge stemmen varieret og have det sjovt med det siger hun.
Det simple koncept er også valgt for at tilgodese de voksne – for at man skal kunne lede en sang-session uden at have en musikfaglig baggrund.
Det er ”år 0” i projekt ”Sang i Indskolingen”.
Min opgave er at motivere, guide og sparre med de voksne, så de føler sig trygge i rollen som sangleder, siger Karin Kudsk.
Netop et konsulentforløb over otte torsdage har efter hendes mening være givtigt.
De har kunnet nå at implementere sangsamlingens elementer skridt for skridt. Vi har kunnet mødes over madpakken og lige høre, hvordan det er gået siden sidst.
De otte ansatte på Tingstrup Skole har selv valgt at være med i projektet, og det har været tydeligt for Karin Kudsk.
De har været positive og opsøgende. Jeg kan mærke, at de virkelig har haft lyst til at få sangen ind under huden.
Karin Kudsk er tidligere folkeskolelærer og nu lærer på Thisted Musikskole. Hun er desuden korleder.
Derfor var det naturligt for Thy Sangskole at knytte Karin Kudsk til projekt ”Sang i Indskolingen”, der gennemføres som et pilotprojekt i samarbejde med Sangens Hus.
Pilotprojektet ”Sang i Indskolingen” har været afviklet på 20 skoler landet over i samarbejde med lokale sangkraftcentre – som netop Thy Sangskole, og det har været formålet ”at afprøve, hvordan sang kan bruges som didaktisk redskab i udvalgte indskolingsfag”.
I relation til at bruge sangen som en læringsmetode har Karin Kudsk en interessant iagttagelse:
Børn med udfordringer har med sang og dans lige så stor en mulighed for at være med i fællesskabet som andre. Det giver rigtig god mening. Sang skaber ligeværd.
Thy Sangskole har efter afslutningen af projektet spurgt Mie Kudahl, hvordan stemningen er på skolen og i 2.a.
Her i 2.a. synger og danser vi lidt hver dag. Vi gør det, når vi lige trænger til et pusterum, siger Mie Kudahl.
Hun fortæller, at hele gruppen, der har deltaget i sangprojektet på Tingstrup Skole, er meget positive over forløbet.
Vi vil gøre alt for, at det skal blive ved med at være en integreret del af undervisningen. Men det kræver, at man holder gejsten ved lige, hvis det skal blive en naturlig del af hverdagen, siger Mie Kudahl.
Karin Kudsk håber, at projektet kan udbredes til alle skoler i Thisted Kommune.
Kristina Brogaard, leder af Thy Sangskole, ser fortrøstningsfuldt på, at det vil lykkes for Sangens Hus at søge midler hjem til det fortsatte arbejde med sangprojekter i grundskolen.
Indtil da vil vi i Thy Sangskole hjælpe alt, hvad vi kan med at løfte sang og musik på skolerne. Det giver så god mening at hjælpe lærerne i gang der, hvor de er med praksisnær opkvalificering, siger Kristina Brogaard.